Contre Escarpe en de #EU

Ineens snap ik m’n niet aflatende gevoel van verwondering bij vastgestelde landsgrenzen weer ’n stuk beter. Op de fiets krijg je meer oog voor détail dan per auto. 

Plots zie ik in ’n dorpje ’n straatnaambordje, op ’n plek waar trouwens geen normale straat te bekennen is. De naam op het bordje oogt buitenlands. Wie verzint ’t om, in de natiestaat NL, ’n straat ‘Contre Escarpe’ te noemen. Niemand. Zeker niet in ’n tijd waarin moderne vreemde talen in het Voortgezet Onderwijs soms in de marge van het curriculum lijken te verdwijnen. De onweersproken hegemonie van het Engels natuurlijk daargelaten. Het gemak waarmee wij accepteren dat in grensgebieden zonder enig probleem culturele verworvenheden van buren binnengefietst worden, deed me deugd. 

Het relativeert nog weer ‘ns zichtbaar de onnozele begrenzing die de natiestaat ons bezorgt. Interculturele samenhang laat zich niet sturen aan de hand van landsgrenzen. Soms natuurlijk wel als gevolg van oorlogen en ander ongerief, maar dat schijnt gedrag te zijn dat aan onze menselijke soort kleeft.

En vanzelfsprekend is er vanuit dat laatste perspectief een historisch-/geografische verklaring te vinden voor de keuze van deze bijzondere ‘straat’naam. En die bevestigt overigens de grensoverschrijdende, en dit geval niet ècht vredelievende  betrokkenheid bij elkaar. Inderdaad: als gevolg van ‘statelijk’ getrokken grenzen.

Kortom:ik word in alle geval bevestigd in mijn opvatting dat uiteindelijk het enige ideaal kan zijn dat Europa (weer) zal worden tot een continent van regio’s, mooi en vredig in elkaar overlopend en op elkaar aansluitend. Dat zou dan de ontwikkelingswinst zijn van de afgelopen honderd jaar. Goed om ook daar even bij stil te staan, honderd jaar na ‘De Groote Oorlog’, die niet eens zo ver van deze Contre Escarpe(straat) woedde.

O ja, en wat Contre Escarpe betekent, zoek dat maar fijn op in uw dictionnaire!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s