Downloads

Herinner me feilloos de dag waarop ik mijn eerste single kocht. ‘The last time’ van jawel, good old Stones…Het is inmiddels wel erg lang geleden. Ook daarom kan ik met recht zeggen dat er daarna nog vele zwarte schijven zijn gevolgd. De eerste jaren natuurlijk uitsluitend nog meer singles: de portemonnee verdroeg niet meer. Maar allengs kwamen er LP’s, weliswaar niet langer letterlijk breekbaar, maar toch buitengewoon waardevol. ‘Crosby,Stills,Nash and Young’ draaide ik van zwart naar grijs met hun prachtige melodramatische muziek. En zo waren er vele discs, niet compact wel verpakt in vaak mooi vormgegeven hoezen. Mijn verzameling kwam aldus tot wasdom. Mooie pick-ups droegen het geluid mijn kamer in, en gevulde platenrekken bezetten delen van de wanden. In mijn perspectief groeide de platenvoorraad alsof ’t ging zoals met m’n boekenkast. Hoe meer hoe beter, en uit de variëteit in de collectie was een kenmerkend deel van mijn persoonlijkheid af te leiden. Zo leek ’t althans.

Er kwam geen eind aan: de voorraad groeide en was niet te stuiten. Of dat ècht zo was werd allengs minder zeker. De compact-disc leverde meer en betere kwaliteit en nam minder ruimte in beslag. De hoesjes waren meestal ook van ’n bijzonder design en de plastic verpakking van goede kwaliteit. CD-opbergrekjes verdrongen het platenarsenaal en ’n handzaam gebruik van de muziekbibliotheek werd een stuk simpeler. Het gevoel van de ‘collectioneur’ bleef: weliswaar niet langer met vinyl, maar dan toch wel met fraaie handzame ronde spiegelachtige schijfjes. En ik nog maar steeds denken dat de vorm weliswaar was veranderd en er derhalve ’n ander type ‘drager’ was, maar dat ik me wel nog steeds kon verbeelden over heel erg veel ‘eigen’ muziek te beschikken.

Wat ’n wereld: inmiddels beschik ik over alle muziek die ik, al zou ik willen, in geen honderd jaar kan beluisteren. ‘In the cloud’ heb ik alles, maar in huis eigenlijk niks. Geen vinyl noch compactschijf heb ik nodig om mijn favoriete muziek te beluisteren. Van een collectie die van mij is, is ook al geen sprake meer. Het enige wat nog  rest zijn de ‘downloads’, en die brengen het niet verder dan mijn ‘device’. Maar genieten dat ik doe, daar kan geen pick-up van Lenco meer tegenop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s