Mieren

Ooit last gehad van mieren? Ongetwijfeld: ze vertonen zich bij tijd en wijle ‘en groupe’ en bij voorkeur mooi in colonne op de meest vreemde plaatsen in en rondom het huis. Aandachtige bestudering van de minuscule beestjes leert dat er vooral door samenwerking kracht wordt ontwikkeld. Dat maakt de bestrijding ervan niet eenvoudig. ’n Mier oppakken en in het weiland wegzetten levert een schier onmogelijke taak op: ze zijn te klein om goed van A naar B te krijgen, en meestal opereren ze in dusdanig grote getale dat het spreekwoordelijke dweilen met de kraan er op van toepassing is. Ze laten zich trouwens ook niet zomaar wegsturen heb ik gemerkt in een poging om een mierennest definitief uit beeld te krijgen. Verzameld op een aangename plek buitenshuis, goed gesitueerd ten opzichte van de zon en beschut tegen mogelijke vervelende weersveranderingen, kruipen ze vrolijk in de rondte.

Effectieve bestrijdingsmiddelen zijn niet eenvoudig te vinden, zeker niet indien je je wenst te houden aan de geldende Europese opvattingen inzake het milieu, duurzaamheid en wat zoal meer is bijeengeregeld om het leven te veraangenamen. De mier is ongetwijfeld nuttig binnen het aardse ecosysteem, maar overtuig ‘ de man in de straat’ zoals ik, daarvan maar eens op eenvoudig overtuigende wijze. Ze moeten gewoon weg,uit mijn buurt!
De neiging om de vergelijking te maken met de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee ligt op de loer. Ook daar is sprake van eendrachtige (…alhoewel…) samenwerking om te kunnen overleven, op zoek naar ’n plekje onder de comfortabele West-Europese zon. Er is daarbij  kennelijk ’n bijna natuurlijke neiging om te reageren met ‘ not in my backyard’ ,zie het grote aantal EU-lidstaten dat de andere kant uitkijkt bij het zoeken naar oplossingen voor dit mensonwaardige probleem.
Ik ben wel zeker dat de vergelijking mank gaat., maar toch: àl onze soortgenoten hebben recht op een waardig bestaan, maar mieren kunnen slechts rekenen op mijn steun voor zover zij buiten ‘mijn cirkel’ blijven. Waarom eigenlijk dit onderscheid? Toch een enigszins dubbele moraal?
Niet helemaal: als mens ben je (on)bewust voortdurend op zoek naar balans. Teveel mieren in de buurt irriteert. Te weinig aandacht voor mensonterende vraagstukken irriteert bovenmatig.
Waar is de balans? Ingewikkeld soms: ‘samen leven’ .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s