Kevelaer

Onlangs was ik in Kevelaer, ’n tamelijk onooglijk stadje vlak over de grens met Duitsland, bij Venlo. Wat ’t bijzonder maakt is het intieme centrum, dat nagenoeg volledig wordt gedomineerd door de ‘basilica’ en enkele kapelletjes en kerken daaromheen. Sinds honderden jaren verzamelen katholieken zich in dit ‘Geldernse’ oord om er Maria te vereren. Het is een van de bekendste bedevaartplaatsen in noord-Europa. We leven in de meimaand en het was er derhalve extra druk.
Er waren zichtbaar heel mensen (pelgrims?) op de been. Opvallend dat die belangstelling juist heel goed te peilen was in de winkelstraten en op terrassen. Dat geeft te denken. Het gezegde ‘….Je bent er ‘ns mee weg…’ leek erg van toepassing. Onduidelijk bleef waarnaar al dat toegestroomde volk nou eigenlijk precies op zoek was. Op straat was er in ieder geval weinig devotie te ontdekken anders dan in de paar winkels waar parafernalia wordt verkocht.
Kortom: commercieel gezien is er voor de Kevelaerenaren veel te verliezen, mocht de secularisatie zich de komende decennia in hetzelfde rappe tempo voortzetten als in de afgelopen jaren zichtbaar is geworden.
Ik signaleerde veel kentekenplaten met de landcode PL en zelfs ook ’n enkele P. Vanaf de flanken van west-Europa zit het derhalve nog wel goed met de belangstelling voor de verering.
In de basilica nam ik deel aan de Hoogmis. De kerk was zeer goed gevuld, maar wel met hoofdzakelijk 55+’ers. De mis was pontificaal en enigszins theatraal. Maar wel mooi en inspirerend, voor wie daarvoor gevoelig is.
Het gaf mij een goed gevoel: deelnemen aan een viering vanuit een traditie die me lief is. De sfeer op straat nam ik op de koop toe, en liet ik me zelfs aangenaam aanleunen.
Wat zitten mensen toch eigenlijk raar in elkaar……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s