Philips en #040

Nog even en we kunnen uitsluitend nog in het Philipsmuseum getuige zijn van de roemruchte geschiedenis van de kumpenie. Het moet toch niet gekker worden. De verplaatsing indertijd van het hoofdkantoor aan de Boschdijk  naar de Zuidas vond ik getuigen van bekrompen arrogantie. De afstand van Schiphol naar de Lichtstad was te groot en schrikte daardoor potentiële klanten en investeerders af. En dus moest er zo nodig naar #020 verhuisd worden. Stel je voor dat Microsoft dezelfde redenering zou gebruiken om van Seattle naar Washington te verhuizen. Hoon, dat zou de ICT-gigant ten deel vallen. Amerikanen zouden hartelijk lachen. 

Sinds het vertrek naar Mokum is Philips verder internationaal gemarginaliseerd. Inmiddels is er nog ’n fractie over van wat het bedrijf ooit voorstelde. Ieder z’n keus,natuurlijk! We leven in een vrij land met nog vrijer economisch verkeer. Dat dendert overigens hoofdzakelijk langs de A2, precies: de asfaltlaag tussen de Boschdijk en Schiphol, hoezo tè ver? Waarvandaan dan wel?

Misschien vanaf ’t Philipsstadion gerekend wèl too far! Naar verluidt verdwijnt de shirtreclame van Philips aan de Mathildelaan. PSV mag op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor en zal daardoor meer geld kunnen genereren. Geloof je ’t zelf?! Aan mij is deze beslissing met onderliggende argumentatie niet besteed. De begrippen Philips en PSV horen onlosmakelijk bij elkaar. Op zoek gaan naar sponsors is prima en hoe meer dat in ’t laatje brengt hoe beter. Philips en PSV vormen evenwel sàmen ’n merk. Dàt vermarkten lijkt me de enig juiste strategie om veel geld op te halen bij schouder-, rug-, kousen- en broeksponsors. Om over de voetbalschoenen dan nog maar te zwijgen.

PSV  gaat volgend seizoen weer ècht Europees voetbal spelen. Daarvoor is geld en mentaliteit nodig. Het eerste kan van de sponsormarkt geplukt worden,  het tweede uiteindelijk slechts op basis van iconen, beelden, sentiment en clubliefde. Sinds 102 jaar staat het patrimonium van Philips garant voor continuïteit en soliditeit op beide terreinen. Houen zo: eendracht maakt macht!

Ik wil ’t toch niet meemaken dat we uiteindelijk bj de tweedehandsPhilipsspulletjeswinkel op industrieterrein de Hurk aftandse voetbalshirts en onverkochte CD-spelers op één hoop zien liggen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s