Go with the flow

Het schijnt dat dit gezegde, dat ik overigens ’n paar weken geleden voor het eerst hoorde, vooral gebezigd wordt in kringen van hen die afscheid nemen. En inderdaad, inmiddels word ik er mee overgoten. Verbaasd kijk ik om me heen om te begrijpen over welke flow het dan wel zal gaan. Soms denk ik dat àlle leven vandaag de dag beschouwd wordt als een grote flow. Eenieder vloeit geruisloos van de ene bijzondere ervaring naar de volgende aparte happening. Maar dat schijnt in mijn geval in ieder geval nù toch echt niet aan de orde te zijn.

Het is de week waarin ik afscheid neem van een leven lang fulltime werken. Op zich niets bijzonders: vooral blijven doorademen zou ik zeggen. En dat geldt temeer nu de weersvoorspelling laat zien dat de lente doorbreekt. Het voelt prima om dat naderende klimatologische geluk over me heen te laten komen. Daarmee kom je evenwel niet weg vandaag de dag. Bespiegelingen over hoe het vorige generaties verging: ‘stoppen met 55’ en het naderende onheil voorspeld krijgen over de lange weg die jongeren nog hebben te gaan: ‘doorgaan tot 70’. Beide aanvliegroutes vind ik niet ècht interessant.Een leven lang werken is een betrekkelijk subjectieve ervaring. Veralgemeniseren heeft dan ook weinig betekenis.

Zingeving vind ik een veel vrolijker thema in het kader van de flow. Zorgdragen voor voldoende ambities en uitdagingen,dag in dag uit, en daarin meegaan. Dat is interessant en geeft energie. Dat wordt mijn flow deze week, hoezeer ik misschien toch ook wel ‘ns ’n traantje wegpink. De fulltime bijdrage aan het maatschappelijk leven van alledag komt immers nooit meer terug, dat moet ik wel toegeven.

Nieuwe mogelijkheden dienen zich evenwel aan en ’n onsje meer genieten van wat het leven zoal nog meer te bieden heeft, dat lijkt me toch ook wel alleraardigst. Dat is misschien wel de werkelijke flow; we gaan het zien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s