trendwatching en spieken

Als ik ’t goed begrijp dienen we volgens Farid Tabarki leerlingen te leren spieken. Tabarki is lid van het Platform Onderwijs 2032, ingesteld door de staatssecretaris van Onderwijs. Hij is bovendien trendwatcher van beroep. Deze ziener voorspelt een onderwijsinnovatie die spieken tot doel verheft. Dat hebben we in ieder geval nog niet eerder meegemaakt. Bijzondere opvatting voor iemand die verstand heeft van trends en als hoge adviseur van de politiek mag fungeren.

Informatie vergaren we dagelijks, en spieken is eigenlijk leren welke informatie juist is, aldus de ‘watcher’ in het Eindhovens Dagblad. Zo simpel is dat!

Het spel is op de wagen gekomen als gevolg van de ontwikkelingen aan de digitale snelweg: hoe voorkomen we dat leerlingen spieken op hun smartphone tijdens toetsen en examens. Talloze oplossingsrichtingen zijn in de afgelopen tijd reeds de revue gepasseerd: van het uitschakelen van wifi tot het opvoeren van alle mogelijke ouderwetse controles. Alle devices innemen, extra surveillance en vanzelfsprekend een stevig sanctiebeleid bij gebleken overtredingen. Dat het dweilen wordt met een open digitale kraan, verwacht ik niet. Wel zullen er voortdurend nieuwe ingenieuze technologische vondsten worden gedaan. De uitdaging om passende antwoorden te bedenken wordt groter.

Wordt het dan toch ook, bijna als vanzelfsprekend(!), meer gepersonaliseerd leren in toets-en examenwereld? Het schijnt te kunnen, zo beweert althans het CBR (van de rijexamens) Leg iedere kandidaat digitaal andere vragen voor en klaar is Kees. Of het zo simpel is kan ik niet beoordelen. Het klinkt aantrekkelijk en is de moeite waard verder te verkennen.

Trendmatig spieken tot hoge, nastrevenswaardige norm te verheffen lijkt me van een andere orde. Dat wil zeggen:wanorde. Want hoe je ook naar toetsen kijkt, het is lariekoek om adequate informatieverzameling te verwarren met het jatten van een antwoord op ’n vraag. Hij die durft te beweren dat er eigenlijk geen vraagstuk rondom spieken bestaat heeft òf niets begrepen van de basisfuncties van onderwijs òf is bewust op zoek naar goedkope publiciteit. In beide gevallen geldt dat, en laten we het ietwat breder trekken, het Platform Onderwijs 2032 met een zeer kritische blik gevolgd dient te worden. Laten we dàt vooral tot trend verheffen.

2 gedachten over “trendwatching en spieken

  1. Ik denk allemaal dat de beste meneer Tabarki doelt op spieken bij het leren van gedrag of vaardigheden. Briljant gevonden! Doen! Zo keek ik als beginnende hordeloper altijd naar filmpjes van Gregory Sedoc (Europees kampioen 60m horden in 2007) en het liefste zag ik hem in levende lijve. Sterker nog, ik spiekte zelfs bij mezelf. Hoe? Videoanalyse! Kortom, spieken (bij een ander) lijkt me prima; om goed gedrag en mooie vaardigheden aan te leren…

    En voor de rest. Spieken of fraude bij reproductie van kennis heeft vrij weinig zin en wordt lastig wanneer er continu formatief getoetst wordt, en die ene summatieve toets random wordt afgenomen, eventueel met een tijdslot, en deze foto een heel ander beeld laat zien dan de rijke film van formatief toetsen (ofwel: leren) die de afgelopen lange periode heeft opgeleverd. Vraagstuk spieken gesloten, en hoofdstuk leren voor altijd geopend? 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s