De Ruit #040

Vanmorgen was ik in gesprek met een wethouder die zich verklaard voorstander betuigde van ‘de Ruit’: dè vermeende oplossing voor verkeersinfarcten rondom Eindhoven. Anderen,waaronder ’n wethouder waarmee ik vanmiddag sprak, zijn massief tegenstander van ‘de Ruit’.
Op zich een constatering die zich aandient bij nagenoeg elk politiek vraagstuk en dus niet bijzonder. ‘de Ruit’ valt evenwel in de categorie ‘binair’:je bent vòòr of tegen, andere smaken zijn er niet. Totale bevriezing van enige voortgang rondom dit onderwerp is het gevolg. Verkeerscongestie is dagelijks merkbaar en overigens wordt ons ook ’t genot van het lieflijke en beschermde Dommeldal gegund.

Vreemd eigenlijk dat we niet in staat blijken om altijd het goede en het betere met elkaar te verbinden. NL bestaat hoofdzakelijk uit cultuurlandschap. ’n Spatje natuur sijpelt daar doorheen. We groeien groot bij de gratie van ons gezonde hersengebruik en onze diensten. ‘de Ruit’ is daarbij onmisbaar om Brainport blijvend concurrerend te maken: knooppunt van snelwegen en research, dàt karakteriseert deze contreien. Wat kennelijk ontbreekt is een ‘evidentie-analyse’ die (on)gelovigen nader bij elkaar brengt.

Misschien moet ik die twee wethouders uitnodigen tot ’n kop koffie op ’n plek die afgesloten kan worden totdat zij met een gulden oplossing komen. Ergens in het Dommeldal waar het geruis van de bomen en gekwetter van de vogels partijen dichter bij elkaar kan brengen.
Bijzonder dat we zo moeilijk willen begrijpen dat je de Lage Landen op het mondiale toneel toch eigenlijk dient te beschouwen als een stadstaat. Holland bestaat al eeuwen bij de gratie van die planmatige aanpak. Bij ons in Brabant gelden inmiddels evenwel dezelfde wetmatigheden die goed van pas kunnen komen indien je de vooruitgang ook voor de langere termijn veilig wilt stellen.
En dat willen we: immers van zand alleen gaan de schoorstenen niet roken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s