Kiezen

Sprak iemand die niet voornemens was om gisteren te gaan stemmen.’Heb geen flauw idee waarop’ was de even krachtige als onnozele stelling. Inmiddels kennen we de uitslag en kunnen gerust zijn: ook vanaf vandaag wordt het land vrolijk geregeerd. Wat zou mijn eerder geciteerde gesprekspartner daar nou van vinden? Waarschijnlijk helemaal niks. Hij voorzag al geen enkel belang dat gediend kon worden met het uitbrengen van zijn stem, laat staan dat hij zich nu druk maakt over al dan niet gewijzigde parlementaire verhoudingen. 53% van de kiesgerechtigden dacht er net zo over als hij: zijn niet komen opdagen en gaan over tot de orde van de dag. Ik kan daar niet zo goed tegen. Meeleven in dit land betekent automatisch medeverantwoordelijkheid dragen voor politieke keuzes. Indien meer dan de helft het laat afweten op ’n verkiezingsdag zoals gisteren, dan tast dat rechtstreeks de legitimiteit van het bestuur aan. Het bestuur is immers van ons allemaal. Kennellijk krijgen we dat laatste niet goed uitgelegd, terwijl het helemaal niet zo ingewikkeld is. 

De moderne mens geniet van de vrijheid om te kiezen, te shoppen, te dealen, te framen, te chatten en weet ik veel wat allemaal nog meer. Waar haalt diezelfde moderne mens het lef vandaan om de ‘ dag van de democratie’ hautain naast zich neer te leggen? De veelgeprezen vrijheid is hem kennelijk niet eens ’n toertje naar de stembus waard?! Of is het hem juist dàt?! Stel, we organiseren verkiezingen langs de digitale ‘bol.comlijn’, zou ’t betekenen dat de belangstelling toeneemt? Ik zou ’t er voor over hebben om het traditionele stemhokje te verlaten en in te ruilen voor een digitaal rood potlood indien dat meer van mijn landgenoten zou motiveren een zo broodnodige stem uit te brengen. Òp naar de digitale verkiezingssnelweg. Technisch geen probleem,toch?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s