Boekenbal #040 @PlazaFutura

Deze week was ik te gast bij de opening van het 1e Eindhovense boekenbal. Gewaagd om, weliswaar tijdens de Boekenweek,maar toch…, een feestelijke ontmoeting te ensceneren rondom ‘het boek’. Ondanks de tijd van voortgaande digitalisering waarin wij leven, kregen we gelukkig verschillende èchte voorlezers aan het woord. Met een klassiek boek in de hand verhaalden zij: prachtige citaten uit literatuur en poëzie vielen ons ten deel. Met de geografische beperking van de stad in gedachten dient gezegd dat de wereld van schrijvers en uitgevers goed vertegenwoordigd was. En het dient uitgesproken: je ziet het er toch ‘aan af’. Het Eindhovense literaire circuit wordt gevormd door kunstenaars en zakenlieden die vanuit verschillende invalshoek het culturele belang dienen. Opmerkelijk was de afwezigheid van veel mensen. Wordt er minder gelezen  of gaat de nijvere Eindhovenaar op dinsdagavond tijdig naar bed met het oog op de verplichtingen de volgende dag? Ik heb er geen onderzoekje naar gedaan, maar ik vermoed dat het geen van beide is. Kortom: ’n onbestemd gevoel blijft of dit gedurfde initiatief een eerste goede landing heeft gemaakt. Alleen al daarom dient het volgend jaar doorgezet te worden. De culturele diversiteit in de stad biedt meer dan voldoende basis om ontmoetingen zoals die van gisteravond van harte toe te juichen. Maar misschien moet er en typische Eindhovense draai aan gegeven worden. Per slot van rekening vormen we één van de top-hightech regio’s ter wereld. Het ebookball lijkt me een gepaste typering voor de volgende editie, en dan met nog meer techno-literaire hotspots en zij die zich daar bij thuis voelen. De ambiance van het Natlab is daarbij een perfecte locatie om in een ‘bookie-lab’ met elkaar te genieten van gedichten, citaten en wat dies meer zij dat uit Eindhovens’ boekenkrochten tevoorschijn getoverd kan worden.Ik ben dan weer graag van de partij! 

2 gedachten over “Boekenbal #040 @PlazaFutura

  1. Dank:-)
   Wie weet ga ik dit vaker doen #blog .Ooit was ik columnist bij het tijdschrift ‘School’ en daaraan bewaar ik goede herinneringen.
   Na 9 april…..:-)! In ieder geval meer tijd voor reflectie,dat is wel zeker!
   Vrgr
   Pieter Hendrikse

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s