Logopedie

Nooit geweten dat je stem ‘de spiegel van je ziel’ is.Dat hoorde ik vandaag bij de opening van de logopediepraktijk van ’n nicht van me in Apeldoorn. Evenmin heb ik me gerealiseerd dat logopedisten zich richten op veel meer bevolkingsgroepen dan ik veronderstelde. Het stereotype beeld is dat het met name gaat om kinderen te helpen beter te leren articuleren. Maar dat blijkt een buitengewoon beperkte blik: van zuigelingen tot ‘ouden van dagen’, allen zijn welkom en ten behoeve van iedere groep is er wel een bijzonder doelgericht aanbod. Ooit geweten dat je met behulp van blazen tegen ’n veertje kunt controleren of je juist ademhaalt? Ik niet! Maar het is wèl zo, zo bleek! Leraren,acteurs,zakenlieden en presentatoren werden genoemd als meest voor de hand liggende beroepsgroepen waarbij logopedie kan helpen bij een betere uitoefening van de functie. Als dat zo is, en ik neem ’t graag aan, waarom is het dan niet vanzelfsprekend dat zij zich bij tijd en wijle vervoegen bij ’n logopedist? Waarschijnlijk omdat de meesten, net zoals ik, denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. Dat iedereen toch wel snapt waarom het draait zodra er communicatie plaatsvindt. Maar er is nogal wat onbegrip:elkaar verstaan is kennelijk niet zò voor de hand liggend. Nooit gedacht dat logopedie daarin eigenlijk een essentiële schakel kan zijn.

2 gedachten over “Logopedie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s