Nog even en dan ‘en retraite’

Vanaf volgende maand ben ik ‘en retraite’.Het klinkt vriendelijk en veel mensen weten toch niet wat het betekent. Prima begrip dus om in ‘den brede’ te hanteren. Het is een passend moment om stil te staan bij wederwaardigheden uit het verleden en vooral ook vooruit te blikken naar wat de toekomst brengen zal. Op naar een volgende levensfase. Het tijdstip waarop deze transitie vorm krijgt ligt vast bij wet en wordt bepaald door je geboortedatum. Dat klinkt plausibel maar dat is het natuurlijk niet. Nog niet eens zo heel erg lang geleden pleegden de meeste menselijke wezens noeste arbeid totdat de dood er op volgde. De ontwikkeling van de welvaartsstaat indachtig werd de voortijdige beëindiging van het arbeidzame deel van het leven beschouwd als een teken van grote welvaart. De ingangsdatum werd bij wet gefixeerd en is dat tot op de dag van vandaag gebleven,met dien verstande dat er de komende decennia jaarlijks ’n paar maandjes bijkomen. Zo komt de langdurige traditie van werken tot aan je dood, als vanzelf weer dichterbij. De luxe sabbatical die wij allen vanaf ’65’ mochten genieten behoort binnenkort tot het verleden. En dat is maar goed ook: flexibiliteit is hier het enige juiste toverwoord. Sommigen zijn er eerder aan toe en anderen, zoals ik, gaan vrolijk over tot de orde van de dag alsof deze is zoals alle andere: hopelijk weer vol beloften!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s